Mine akvarier.

Jeg har haft akvarier i mange år.
Det startede da jeg gik i 7' klasse, hvor flere af mine skolekammerater havde akvariefisk. Da jeg også ville prøve, så fik jeg fat i et par store sylteglas og en kammerat gav mig en håndfuld Guppyer og lidt stængelplanter.
Da mine forældre selv havde haft akvarie, så var der masser af gode råd at hente der - og ingen forbud mod vandpjaskeriet.
Da fiskene havde formeret sig, måtte jeg snart udskifte sylteglassene med et rigtigt akvarie, så jeg købte et rigtigt 15 liters akvarie af en nabo. Det var med malet jernramme og godt slidt, men det var billigt og tæt!! Lidt maling gjorde underværker.
En firkantet bageform blev omdannet til lampe med en lille elpære i, så man kunne se indholdet uden at være afhængig af solskin. Midt i 1960'erne var tingene jo ikke så avancerede eller også var de dyre.
Jeg husker, at der var en mand i Næstved, der handlede med fisk, planter og tilbehør fra hans kælder. Ham besøgte jeg tit, når der var skrabet lidt lommepenge sammen til nye investeringer, eller erstatninger efter dødsfald. Han havde en række træ-ølkasser på gulvet. De var foret indvendig med kraftig plastic og der var både fisk og planter i, for rigtige akvarier var dyre.
For at finde ligesindede, ledte jeg uden held efter en akvarieforening i Næstved, så sammen med et par drenge fra skolen, lavede vi vores egen lille akvarieklub. Vi holdt fiskemøder hos hinanden et par gange om måneden, indtil det løb ud i sandet.

Da jeg flyttede til Helsingør meldte jeg mig straks ind i akvarieforeningen der. Det var en meget aktiv forening, som jeg havde meget glæde af. Jeg endte endda i bestyrelsen som juniorrepræsentant.
Nåh, som så mange andre hobbyer, så gik det hurtigt, og i løbet af få år havde jeg 10 akvarier i forskellige størrelser på mit lille værelse.
I 1970 skete noget meget spændende. Jeg fik mulighed for at deltage i Akva-dagen, som blev holdt i Kastrup. Der var deltagere fra hele skandinavien og flere spændende foredrag. Blandt andet et om de flotte Killi-fisk. Efter foredraget snakkede jeg med foredragsholderen, der hed Jørgen Scheel, om hvordan jeg fik fat i de smukke fisk. Han kunne henvise til en anden deltager fra Roskilde, og hos ham købte jeg mit første par Killi-fisk - Aphyosemion bivittatum.
Senere fandt jeg ud af, at Jørgen Scheel var nok den person på hele jorden, der vidste mest om Killi-fisk på daværende tidspunkt. Han havde skrevet flere bøger om dem, og de regnes i dag stadig for pligtlæsning.

Jeg har haft fisk næsten hele mit liv, kun undtaget en kort årrække, hvor jeg boede alene samtidig med at jeg havde job som rejsemontør. Det betød mange perioder uden mulighed for at passe husdyr.

I foråret 2006 kastede jeg mig over koldt saltvand. Jeg kom ofte på Øresundsakvariet i Helsingør, og var betaget af indholdet i deres mange akvarier. Derfor ville jeg se om jeg kunne lave mit eget lille Øresundsakvarie.
Et tomt 50 liters glasakvarie blev gjort klar med grus, sten, muslinger og alger/tang fra stranden. Den første fisk der kom i, var en sød lille ålekvabbeunge. Da akvariet skulle være koldt, så blev det sat på et lille bord ude på terrassen, hvor der var køligt og skygge. Et lille lysstofrør gav fint lys, så man kunne se indholdet.

Det fungerede godt, men var svært at holde i balance, men heldigvis var jeg blevet gode venner med lederen af Øresundsakvariet, så jeg kunne komme og hente frisk vand fra deres anlæg hver uge, når jeg skulle skifte det.
Det varede ikke længe før jeg fik fat i et brugt 200 liters akvarie, der blev ombygget til formålet. Der blev sat en skillevæg i, så der var et lille kammer til filter og en skummer til at fjerne æggehvidestoffer. Det var rigtig flot med forskellige slags alger/tang og et hjørne med ålegræs.
Der svømmede en stor flok rejer rundt, de sjove tangsnarer kom på besøg et par uger, inden de blev sat ud på stranden igen. Det var svært at give dem nok at spise, så de kom kun på besøg. Til gengæld levede rejerne i mange år uden udskiftning.


Da vi flyttede til Langeland, blev akvarierne tømt og sat i et skur til opbevaring. Der er ikke plads til dem lige nu, men vi skal have sat et op i køkkenet, for det er der vi opholder os mest og kan få mest glæde af det.

Udgave 1.0, revideret 12.01.2011.

Send post til Webmaster: info"snabel-a"oz7ya.dk.